Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Édeskömény

0

Az édeskömény az egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. A gyógyhatást a termés szolgáltatja, ami külalakra nagyon hasonlít a kapormaghoz, csak annál nagyobb, íze fűszeres, kissé csípős.

Hatóanyaga az illóolaj, aminek fő komponense az édes ízű transzanetol (50-70%), továbbá a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenchon (50%). Tartalmaz még ánizsaldehidet is, melynek köszönhetően az édeskömény illata igen hasonló az ánizséhoz.

Alkalmazása:

  • Gyomor- és bélgörcsöknél puffadás- és erjedésgátló.
  • Légúti hurutoknál köptető és nyálkaoldó.
  • Gyakran adják együtt hashajtó hatású drogokkal, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket.

Felhasználható még késő, rendszertelen menstruáció kezelésére is. A legújabb kutatások kiderítették, hogy női hormonaktivitású hatása is van, ami enyhítheti a klimax tüneteit. Jobb hatást érhetünk el, ha az édesköményt cickafarkkal és komlóval kombináljuk. A késő menstruációnál 10 nappal a menstruáció ideje előtt kezdjük el alkalmazni az édeskömény teáját, minden nap rendszeresen fogyasztva azt.

Napjainkban szinte népbetegségnek számítanak a különböző puffadásos panaszok. Már-már természetesnek vesszük, ha étkezés után vagy egész nap fel vagyunk fúvódva. A megoldás pedig rendkívül egyszerű, csak egy kis odafigyelésre van szükségünk, hogy milyen ételt mivel keverünk össze. És természetesen időt is kell szánnunk az evésre. Az első és legfontosabb szabály, hogy meg kell tanulnunk rágni. A mai, civilizált ember szinte egészben, alig megrágva nyeli le a falatot, pedig azt jól megrágva, nyállal elvegyítve kell lenyelni, mivel az emésztés már a szájban elkezdődik. A rosszul megrágott ételt a gyomornak nehéz megemésztenie, ami puffadáshoz vezethet. A második fontos szabály a különböző tartalmú ételek keverésének elkerülése. A keményítőt tartalmazó és a savtartalmú élelmiszereket nem szabad egy étkezésen belül fogyasztani, így például a gyümölcs és a kenyérfélék között legalább egy órának kell eltelnie. A gyümölcsöt együk meg először, mivel ez gyorsan távozik a gyomorból, és csak azután a keményítőt tartalmazó ételeket (pl.: burgonya, babfélék). A keményítőtartalmú ételek emésztéséhez lúgos vagy semleges környezetre van szükség, ezért azokhoz nagyon jól illenek a zöldségfélék. Egy étkezés során kerülni kell az eltérő fajtájú fehérje vegyítéseket is (szója-tojás, szója-sajt, tejtermék-gyümölcs). Egy táplálkozáson belül csak egy magas fehérjetartalmú élelmiszert szabad fogyasztani, mivel a különböző fehérjék emésztéséhez más-más mennyiségű sav szükséges. Rothadást okoz tehát a szója, a tojás, a gomba, a tejtejtermékek és a növényi fehérjék együttes fogyasztása. A fehérjéket és a magas savtartalmú ételeket is külön célszerű fogyasztani. A citromlé, az ecet és más savak csökkentik a sósav kiválasztását, ami a fehérje tökéletlen emésztéshez vezet. A gyümölcsöket nem szabad sem egymással, sem más ételekkel összekeverni. Kétféle gyümölcs elfogyasztása között legalább egy órának el kell telnie. Természetesen az érzékeny emésztőrendszerű embereknek fokozottan oda kell figyelniük a táplálkozásukra, de aki helyesen állítja össze az étrendjét, annak minden emésztési problémája megszűnik.

[box type=”info” align=”alignleft” class=”” width=””]A tea elkészítése: 1 teáskanálnyi mennyiséget 15 percig főzzünk 2 dl vízben, majd ízesítés nélkül fogyasszuk étkezés előtt 20-30 perccel.[/box]

Édesköményolaj: 1 kg olajat 20 kg szárított magból állítanak elő.

Belsőleg:

  • étvágygerjesztő
  • emésztésjavító
  • vizelethajtó
  • szabályos menstruációt elősegítő
  • tejképző
  • hashajtó
  • féregűző
  • baktérium-ellenes hatású.

Érdemes rendszeresen fogyasztani 1-2 cseppet 1 dl vízben elkeverve:

  • emésztési zavarok
  • megfázás
  • székrekedés
  • köszvény
  • tüdőbetegségek
  • bélféreg esetén.

Külsőleg:

  • torokgyulladás kezelésére (toroköblögetés),
  • zsíros és tisztátalan bőr kezelésére,
  • szembetegségeknél borogatásként,
  • puffadás és gyomorgörcs esetén bedörzsölőszerként alkalmazható.

Leave A Reply

Your email address will not be published.